ZonneboilerNaast PV-installaties worden ook zonnepanelen gebruikt in zonneboilers waarbij in plaats van elektriciteit warmte wordt gewonnen uit zonlicht.

Werking zonneboiler
Een zonneboiler zet zonnestraling om in warmte en slaat die warmte op in een voorraadvat met water. Ze benut de warmte uit zonlicht voor het verwarmen van sanitair water (vandaar de naam zonneboiler), woning- en zwembadverwarming.
Geeft de zon niet voldoende warmte, dan zorgt de naverwarming van de installatie ervoor dat we altijd voldoende warm water beschikbaar hebben.
Plaatsing zonneboiler
Zonneboilers worden meestal op het dak van een gebouw in de buurt van een watertank geïnstalleerd en verwarmen het water in deze tank door de straling van het zonlicht om te zetten in thermische energie.
Indien u geïnteresseerd bent in het plaatsen van een zonneboiler, contacteer info@allsolar.be.

Subsidies?
U kan hiervoor terecht bij het Vlaams Energieagentschap (VEA), zie www.energiesparen.be
De huidige maximumsubsidie is €2750 per particuliere installatie.
De maximumsubsidie voor bedrijven is €10000 per installatie (€200 per vierkante meter collector)
De VREG speelt geen rol bij de installatie, controle of financiële ondersteuning van dit type installaties. Hoeveel warmte levert de zon? De zon kan de helft van de energie leveren, nodig voor de aanmaak van sanitair warm water en ze kan tot 15 a 25% bijdragen in uw woningverwarming.
Een buitenzwembad blijft de hele zomer aangenaam warm dankzij een zonne-installatie en zonder naverwarming. In feite wordt al veel gebruikgemaakt van zonne-energie als warmtebron. Door vensters in woningen, in veranda's en serres vangen we al veel zonnewarmte op zonder dat we hiervoor een installatie gebruiken.
In België zijn reeds meer dan 35.000m² collectoren geïnstalleerd.